terug naartips & links

Zelf composteren

Net gras gemaaid en de groenbak weer eens vol? Gooi het gemaaide gras op je eigen composthoop! Ook groenteafval en verlepte bloemen kunnen erbij. Je hoeft er bijna niets aan te doen en je kruijgt er pracvhtige tuingrond voor terug. En...heel belangrijk: een composthoop stinkt niet (zoals veel mensen denken) en heeft maar een klein hoekje van de tuin nodig.

Composteren is het proces waarbij organisch-biologische afvalstoffen onder gecontroleerde omstandigheden door levende organismen worden omgezet in een stabiel product: compost. Dit natuurlijke proces kan plaatsvinden op verschillende
schaalgroottes. Bij professionele compostering worden selectief
ingezameld GFT- en groenafval in grote installaties door micro-organismen (bacteriën, schimmels en actinomyceten) verwerkt tot GFT- of groencompost.

Composthoop of -silo
U kunt ook in eigen tuin een composthoop maken door het afval op een hoop te gooien of u kunt gebruik maken van een compostsilo. De plaats van de composthoop moet gemakkelijk bereikbaar zijn en bij voorkeur half in de schaduw liggen op een beschutte plaats. Tevens is het noodzakelijk dat de composthoop of het compostvat vrij contact heeft met de bodem, zodat allerlei insecten, wormen, pissebedden, springstaarten, mijten en bacteriën uit de grond in de hoop kunnen kruipen en vervolgens het gehele composteringsproces stimuleren. De opbouw van compost moet ook luchtig zijn, zodat zuurstof en vocht voldoende kunnen binnendringen. Zuurstof en vocht zijn namelijk van essentieel belang voor de micro-organismen.
De composteerder beheert het proces door de leefomstandigheden van de compostorganismen te controleren: het verstrekken van een evenwichtige voeding, voldoende zuurstof en de juiste vochtigheid.

Snelle afbraak
Wanneer het grover organisch materiaal zonder te verkleinen op een hoop wordt gegooid, duurt de compostering vele jaren. De oorzaak daarvan is eenvoudig. De beschermende huid van planten tegen ongewenste indringers blijft intact en nog lang actief. Daarom moet alle organische tuin- en keukenafval zo goed mogelijk worden verkleind, zodat de compostbacteriën snel kunnen binnendringen en kunnen beginnen met de afbraak en omzetting van organisch materiaal.
Zorg er ook voor dat u niet alleen bladeren of alleen gras tot compost verwerkt. Verschillende soorten afval gemengd, stimuleren het composteringsproces en geven later een betere compost. Grasmaaisel kunt u het beste vermengen met houtachtig materiaal, zodat er nog lucht bij kan komen.Ook één of twee keer per jaar omscheppen is goed voor de doorluchting.

In het voorjaar kun je 'oogsten' door de nieuwe grond over je tuin te verspreiden. Laat weleen beetje vochtige compost (met alle micro-organismen) over, als begin van de nieuwe cyclus.

Wat mag wel op de composthoop?

o Fijngemaakt hout en takken
o Grasmaaisel
o Bladeren
o Oogstresten
o Overig tuinafval
o Eierschalen
o Koffiefilters en theezakjes
o Groenten- en fruitresten

Wat mag niet op de composthoop?

o Zieke planten
o Bloeiende en zaaddragende planten
o Onkruid
o Coniferenafval
o Bedrukt papier
o Metaal of blik
o Glas, steen of plastic
o Gekookte etensresten
o Botjes en vlees
o Aardappelschillen
o Schillen van citrusvruchten

Bronnen:
www.compostmeester.be
www.ecostyle.nl